Jäsenhuone|TyöhuoneToimihenkilöt

JanPa ja HJS yhteistyöhön

23.2.2019

HJS-toiminnanjohtaja Tommi Laitilan yhteistyövisiot alkavat konkretisoitua.

Hämeenlinnan seudulla yritetään jälleen jalkapallon seurayhteistyötä, tällä kertaa isommin ja ensipuheiden mukaan vakavammin kuin koskaan aiemmin. Janakkalan Pallo, Parolan Visa ja Lammin Veto allekirjoittivat perjantaina Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kanssa kahdenväliset yhteistyösopimukset.

 

HJS:n vetämässä seurayhteisössä on tarkoitus yhdistää resursseja ja pelaajapolkuja kaikilla tasoilla lapsista edustusjoukkueisiin, juniorijalkapalloon ja valmennukseen keskittyen.

Seurayhteistyö on hahmoteltu kolmeen vaiheeseen: E- ja F-juniorit käsittävään lapsuusvaiheeseen, C- ja D-juniorit sisältävään nuoruusvaiheeseen ja B-junioreista 21-vuotiaisiin ulottuvaan huippuvaiheeseen. Joka vaiheella on omat tavoitteensa.

Käytännössä lapsuusvaiheessa juniorit pelaavat yhteisissä peliliigoissa, kun taas seurat jakavat saman valmentajakoulutuksen. Nuoruusvaiheessa pelataan yhteisjoukkuein ja seuratasolla järjestetään yhteisiä tapahtumia. Huippuvaiheessa keskiössä on pelaajapolkujen yhdistäminen kohti kilpajoukkueita ja yhtenäinen valmennuslinja.

 

Seurayhteistyön linjoja on hahmotellut HJS toiminnanjohtajansa Tommi Laitilan johdolla. Laitila maalaili heti viime kesänä seuraan tullessaan visioita seurayhteistyöstä.

– Tavoitteena oli malli, joka tukee koko alueellista jalkapalloa. Näitä esityksiä on helppo tehdä, mutta ei saa olla, että palaamme vuoden päästä asiaan. Myös seurojen hallitukset täytyy saada miettimään yhdessä, mitä tehdään, Laitila kertoi perjantaina.

– Tärkeintä ei ole se, missä kukin pelaaja pelaa. Meillä on erikokoisia seuroja, joista muodostuu yhdessä kokonaisuus. Lapsissa jokainen seura järjestää toimintaa omalla alueellaan, nuorissa oman toiminnan lisäksi tulevat mukaan Sami Hyypiä Akatemia ja muut yhteiset tapahtumat. Aikuisissa tavoitteemme on muodostaa yhteinen alueellinen kilpajoukkue.

 

HJS on ollut tiiviissä yhteistyössä ParVin kanssa vuodesta 2016, jolloin HJS:n uusi edustusjoukkue alkoi pelata Nelosta Visan sarjapaikalla. Valmennusyhteistyötä ei varsinaisesti kuitenkaan ole ollut. Nyt hattulalaisilla on tähtäimessään tuoda pelaajiaan huipputasolle HJS:n pelaajapolkua pitkin.

– Olemme itse kasvattajaseura, ja HJS:ssä on tarjolla huippuvalmennusta. Olimme käytännössä yksimielisiä siitä, että yhteistyötä tulee jatkaa. Pelisäännöt pitää kuitenkin tehdä selviksi, jotta kukaan pelaaja ei vaihda seuraa ilmoittamatta siitä, ParVin puheenjohtaja Janne Oksanen sanoo.

JanPa puolestaan oli HJS:n kumppaniseura vuosikymmenen vaihteessa, mutta nyt Turengissa majaansa pitävää seuraa kiinnosti yhteistyön aito molemminpuoleisuus.

– Silloin, kun yhteistyö kaatui, seurat käytännössä vain kutsuttiin kuuntelemaan Hämeenlinnaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun asioita on oikeasti tehty yhteistyössä, sanoo JanPa-puheenjohtaja Esa Virkki.

LaVella ei sopimuksen alaista yhteistyötä kantakaupungin seuran kanssa ole ollut.

– Valtakunnallisesti ajatellen on samantekevää, missä pelaaja kehittyy, mutta nyt saamme polkua luotua Päijät-Hämeen rajalta Kanta-Hämeen suuntaan. Pienenä seurana saamme myös tukea erityisryhmillemme, arvelee Vedon johtokunnan jäsen Kari-Pekka Lampinen.

Keskusteluissa olivat aluksi mukana myös Iittalan Pallo ja Tervakosken Pato.

 

Aika oli kypsä entistä laajemmalle seurayhteistyökuviolle, kun pienet seurat kokivat, ettei kehittyminen kilpaurheilussa ole enää mahdollista omin voimin. Esa Virkin mukaan JanPalla ei ole resursseja viedä itse pelaajia huipulle.

– Nykyurheilussa ei ole enää mahdollista, että jokainen seura pystyisi kehittämään huippuja. Janakkalaan syntyminen ei saa olla este huipullepääsemiselle. Valmennuskoulutukset ovat korvaamaton tuki seuralle, jolla palkattuja työntekijöitä on nolla, Virkki paaluttaa.

Myös Suomen Palloliiton piiristä kannustettiin yhteistyöhön ryhtymistä.

– Tämähän on Palloliiton uuden strategian mukaista, että alueella on iso seura, joka hoitaa ikään kuin piirin asioita ja yhdistää pienempiä seuroja. Olemme oikeastaan ottaneet nyt sen askeleen jo ennen Palloliittoa, ParVin valmennuspäällikkö Jyrki Rohamo huomauttaa.

HJS on kantahämäläisen jalkapalloyhteisön suuri seura, mutta pelaajapoluissa on pakko katsoa ylöspäin. Laitilan mukaan seuralla ei ole tällä hetkellä yhteistyövirityksiä isompiensa kanssa.

– Kun tulee Lauri Kestejä ja Katariina Kosoloita, täytyy katsoa kokonaisuutta ja pelaajien tarpeita. Hallitustasolla pitää ottaa askel isomman yhteistyön suuntaan, ja keskustelua tullaan varmasti käymään tänä vuonna. Yhteistyön pitää aina olla kaksisuuntaista, Laitila toteaa.

Artikkeli Samuli Virtanen, Hämeen Sanomat
https://www.hameensanomat.fi/urheilu/hameenlinnan-seudulla-ryhdyttiin-jalkapalloyhteistyon-edellakavijoiksi-kolme-naapuriseuraa-hjsn-siipien-alle-598683/